تمایل ۹۷ درصد از مردم اهواز به مهاجرت
بنابر نظرسنجی شهرداری اهواز، «۹۷ درصد مردم این شهر در صورت فراهم بودن امکانات تمایل به مهاجرت دارند». این سخنان را ناصر کرمی، اقلیم شناس و فعال حوزه محیط زیست، در همایش بررسی پیامدهای انتقال آب کارون عنوان کرده است. او همچنین از تغییرات شدید آب و هوایی در استان خوزستان خبر داده و گفته «بررسی سه شهر دزفول در شمال خوزستان، اهواز در مرکز و آبادان در جنوب نشان میدهد که دما به صورت معناداری در حال افزایش و بارندگی رو به کاهش است. دمای خوزستان در این سالها دو درجه افزایش و بارندگی ۲۰ درصد کاهش داشته است». پیش از این نیز گزارش اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا نشان داده بود بسیاری از نقاط زمین و سطوح دریاها در اوت ۲۰۱۵ (مرداد/شهریور ۱۳۹۴) گرمترین دمای ثبتشدهشان را در مقایسه با زمان مشابه سالهای قبل داشتهاند و ایران، به خصوص مناطق غربی و جنوبی ایران، جزو مناطقی هستند که به نظر میرسد گرمایش زمین تاثیر زیادی روی آنها گذاشته است.
بنابر تعهدات کشورهای مختلف از جمله ایران در نشست «پاریس ۲۰۱۵»، تلاش میشود میزان افزایش دمای زمین تا سال ۲۰۵۰ از دو درجه سانتیگراد بیشتر نشود. اما آنگونه که کرمی عنوان کرده، خوزستان همین حالا از این مرز دمایی عبور کرده است. ایران از نظر میزان انتشار گازهای گلخانهای جزو ۱۰ کشور دنیا به شمار میآید و در اجلاس پاریس تعهد داد طی سالهای آینده ۴ درصد از میزان تولید این گازها کم کند و در صورت لغو کامل تحریمها، بهصورت داوطلبانه تا ۱۲ درصد از این میزان بکاهد. اما بنابر آخرین اخبار منتشر شده، قرار است هفت نیروگاه برق گازی جدید با همکاری ترکیه در ایران ساخته شود که جهتگیری آن برخلاف تعهدات کنفرانس پاریس به نظر میرسد.
کرمی هشدار داده که خوزستان ممکن است دچار سرنوشت شاخ آفریقا شود، چرا که «این روند باعث خشکسالی اقتصادی میشود و تداوم آن منجر به خشکسالی فرهنگی اجتماعی خواهد شد. خشکسالی فرهنگی اجتماعی میتواند ساختارهای سیاسی را به فروپاشی بکشاند که نمونه آن را در شاخ آفریقا دیدهایم. ادامه خشکسالی فرهنگی- اجتماعی به خشکسالی روانشناختی و تغییر در تفکر، افراطیگری، خشونت و بنیادگرایی منتهی میشود». سال گذشته مجله نیچر نتایج تحقیقی را منتشر کرد که در آن پیش بینی شده بود دمای هوا در منطقه خلیج فارس تا سال ۲۱۰۰ به اندازهای گرم میشود که زندگی برای انسان غیرممکن خواهد شد.
وی مهمترین مساله آینده خوزستان را «حفظ رطوبت خاک» دانسته و ضمن انتقاد از اجرای طرحهای انتقال آب از خوزستان گفته است «آبی که بهطور طبیعی حق خوزستان است منحرف میشود، این در حالیست که به دلیل تاثیرات تغییر اقلیم، هیچ نقطهای در ایران به اندازه خوزستان به آب احتیاج ندارد و حتی یک قطره از آب این استان نباید منتقل شود». بهرغم مخالفت شدید کارشناسان عرصه محیط زیست، طرحهای انتقال آب از سرچشمههای کارون کماکان ادامه دارد.
مسائل فرهنگی اجتماعی اقتصادی باعث می شود تا افراد تمایل به مهاجرت داشته باشند
اما به دلیل مهیا نبودن شرایط مجبور به تحمل هستند
باید شرایط بهتری برایشان فراهم شود تا در مکانی که
هستند از زندگی خود راضی باشند