خواب جدید یک «خیریه» برای قانون کار
کارشناسان روابط کار معتقدند «دستمزد منطقهای» و «دستمزد صنفی» خواب جدیدی است که کارفرمایان برای قانون کار دیدهاند و میخواهند با این طرحها در جلسات سهجانبه مزدی، به بهانهی دفاع از رونق تولید یا اشتغال، از کاستن از سطح حداقل دستمزد در مناطق یا اصناف مختلف دفاع کنند؛ این در حالیست که ماده ۴۱ قانون کار بر لزوم تطابق دستمزد با هزینههای حداقلی زندگی تاکید دارد.
در آخرین پرده از این سناریو، موسسه خیریه نذر اشتغال امام حسین (ع) که سال ۱۳۹۷ طرحی در مجلس را برای «حذف حداقل مزد برای کارگران در مناطق روستایی» دنبال میکرد، امسال به دنبال «تعیین حداقل دستمزد منطقهای» است. به تازگی هم دو کمیسیون «بهبود محیط کسب وکار و رفع موانع تولید» و «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق بازرگانی تهران در جلسهای با موسسه خیریه نذر اشتغال امام حسین (ع)، طرح پیشنهادی این موسسه برای «تعیین حداقل دستمزد منطقهای» را بررسی کردهاند.
اکبر اخوان مقدم، مدیرعامل موسسه نذر اشتغال امام حسین (ع) در این جلسه گفته « پیشنهاد ما، حداقل دستمزد ۴ میلیون تومانی برای کارگران تهرانی، حداقل دستمزد ۳ میلیون تومانی برای کارگران شهرهای متوسط، حداقل دستمزد ۲ میلیون تومانی برای کارگران شهرستانهای کوچک و پیشنهاد دستمزد کمتر در روستاها برای انتقال مشاغل به روستاها است.»
به گزارش سایت اتاق بازرگانی تهران، مرتضی فتاحی که به نمایندگی از اداره روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این نشست حضور یافته بود، با اشاره به مکاتبات متعددی که اکبر اخوانمقدم، مدیر عامل موسسه خیریه نذر اشتغال، درباره تعیین حداقل دستمزد منطقهای با وزارت کار به انجام رسانده است، در مخالفت با این پیشنهاد گفته «زیرساختهای نظام اقتصاد ما چنین طرحی را بر نمیتابد. چرا که اگر کشور ما نیز به صورت فدراتیو و منطقهای اداره میشد، چنین طرحی قابلیت اجرایی شدن داشت.»
در چند سال گذشته، مؤسسهی نذر اشتغال امام حسین در نبرد بیامانش علیه قانون کار، به طیف بسیار گستردهای از فعالیتهای فرهنگی و تبلیغاتی مبادرت کرده، از چاپ کتاب و جزوه و برگزاری گردهمایی و مسابقه گرفته تا سفارش انیمیشنهای طنز و مستند و ساخت ویدیوهای آموزشی و تبلیغی. از سویی دیگر، مدیریت این مؤسسه صراحتاً تلاش برای نزدیکی به، و ارتباطگیری با، نهادهای دولتی مختلف را به عنوان استراتژی این مؤسسه در مبارزه با آنچه خود «نواقص قانونی» میخواند اعلام کرده است. مسئولان ردهبالای این خیریه بهدفعات به صداوسیما دعوت شده و در مقام کارآفرین تجلیل شدهاند. در برنامهی تلویزیونی «حرف حساب» محصول همکاری روابط عمومی صندوق کارآفرینی امید و گروه اقتصادی شبکهی یک سیما، اخوان مقدم در پاسخ به مجری برنامه که از اشارات پیشین وی به «موانع قانونی بر سر راه اشتغال» نتیجه گرفته بود که «یعنی شما الان میتوانستید برای تعداد بیشتری هم کار درست بکنید در خیریهتان، ولی به خاطر این مشکلات الان دست و پاتان بسته است» چنین اظهار میدارد: «ما چون داریم غیرقانونی کار میکنیم دستمان بسته است.»