سعید لیلاز «نگرانی بابت پیشروی طالبان اغراقشده است»
روزنامه اعتماد به تازگی با سعید لیلاز تحلیلگر اقتصادی راستگرا و قائممقام ایرانخودرو دیزل مصاحبهای انجام داده و در آن به بحران اخیر افغانستان پرداخته است.
لیلاز نگرانی بابت پیشروی طالبان در افغانستان را «اغراقشده» دانسته و معتقد است رسانهها در سالهای اخیر بیجهت به طالبان حمله کردهاند. لیلاز میگوید پیشروی و سلطه طالبان در افغانستان در این کشور برآمده از حمایت و پایگاه مردمی است. به زعم او همانطور که نظام ایران علارغم فشارها به دلیل حمایت مردمی تا کنون پابرجا مانده است، طالبان نیز به دلیل خواست مردمش قدرتمند شده است.
وی در ادامه افزوده طالبان امروز به دنبال تعامل دیپلماتیک با دیگر کشورهاست و ایران هم نباید «این فرصت» را از دست دهد. لیلاز میگوید «ما اما هنوز گیر یک سری کلیشههای قدیمی هستیم. مثلا اینکه طالبان حقوق زنان افغانستان را رعایت نمیکند. اینکه مساله ما نیست، مساله مردم افغانستان است، بروند خودشان با خودشان حل کنند.»
به گفته این نظریهپرداز ایرانشهری «اگر رژیم حاکم در افغانستان تحتالحمایه امریکاییها باشد» ایران «قادر به تاثیرگذاری و بهرهمندی از منافع همسایگی با افغانستان» نیست. او در ادامه میگوید اگرچه «باید مصالح افغانستان را در نظر بگیریم، به صلح و ثبات و امنیت و حقوق اقوام در این کشور اهمیت بدهیم، اما نباید در مقابل حاکمیت این کشور ایستادگی کنیم.» به عبارت دیگر، لیلاز تلویحا تایید میکند که حاکمیت طالبان به نفع مردمان افغانستان نیست، اما معتقد است به دلیل مصالح ایران بایستی از آن حمایت کرد.
لیلاز از طرفداران تمرکزگرایی و اقتصاد آزاد بوده و در سالهای گذشته نیز عضو شورای مرکزی کارگزاران بوده است.
اینها در حالیست که در چندماه گذشته صدها افغانستانی هزاره در این کشور به دست طالبان ترور شدهاند. از سوی دیگر، برخلاف آنچه سعید لیلاز در مورد استقلال و مردمی بودن طالبان میگوید قدرتگیری و مسلحشدن طالبان در سالهای پیدایشش خود وابسته به سیاستگذاریها و دستگاههای اطلاعاتی کشورهای مختلف در سالهای جنگ سرد بوده است.
در ضمن از میدان انتظار نداشتیم چنین صحبتهای بی پایه و اساسی را منتشر کند. صداهای مترقی و انسان دوست هم داریم که در وضعیت امروز افغانستان، به رساندن صدای انها نیازمندیم نه این تفکرات واپس گرایانه که به اندازه کافی تریبون و رسانه دارند.
اقای لیلاز، با چند نفر افغانستانی صحبت و دیدار داشته اید که اینقدر با اطمینان از حمایت و پشتوانه مردمی طالبان صحبت می کنید؟ این حاکمیتهای دارای پشتوانه مردمی به قول شما، اگر اینقدر پشتوانه دارند پس چرا برای رسیدن به قدرت یا ماندن در قدرت اینقدر از جنگ، سرکوب و کشتار استفاده می کنند؟ طبق حقوق و قوانین بین اللملی، طالبان یکی از گروههای متهم به جنایات جنگی و نسل کشی در افغانستان است، ایا همچنان معتقدید باید با این گروه تروریستی، به خاطر منافع و مصالح ملی رابطه دیپلماتیک داشته باشیم؟ دقیقا از کدام منافع و مصالح ملی صحبت می کنید؟ چگونه از صلح و امنیت و ثبات صحبت می کنید وقتی مساله نیمی از جمعیت افغانستان، زنان، را نادیده می گیرید؟ نیازی به دانش عمیق و تحلیل های دقیق نیست برای فهمیدن انچه امروز در افغانستان رخ می دهد، سر زدن به همین شبکه های مجازی هم کفایت می کند.
اخه چرا تفکرات شماها تکون نمیخوره و اینقدر عقب مانده و واپس گرا هستید!!!!!!!!!!!!
واقعا از این عمق شناخت انسان متعجب می گردد!؟
چگونه آنها دارای حمایت وپایگاه مردمی هستند !؟
اگر این حرف ایشان واقعیت دارد پس چرا ، مانند دیگر گروههای اسلامگرا مانند اخوان المسلمین خود را در معرض انتخابات آزاد نمی گذارند
همانطور که محمد مرسی در مصر وجبهه نجات اسلامی در الجزایر و حزب النهضه در تونس براحتی برنده شدند!!!بنابراین گروه واندیشه ای که دارای حمایت مردمی باشد نیازی به کاربرداسلحه وزور ندارد!
ضمنا الان که آمریکا هم از صحنه فرار کرده !بنابراین بهانه چیست !؟
یک انتخابات آزاد تحت نظارت سازمان کشورهای اسلامی!