
زنان و مردان در دوران باستان به یکمیزان شکارچی بودهاند
پژوهشها پیرامون بقایای جسد یک زن شکارچی متعلق به ۹۰۰۰ سال پیش که با ابزارهای شکار در کشور امروزی پرو کشف شده است، پیشفرضهای دیرینه درمورد نقشهای جنسیتی در اقوام باستانی شکارچی-گردآورنده را بیش از پیش زیر سوال برده است.
تحقیقات اخیر هاس و همکارانش بر استخوانها و دندانهای باقیمانده کشف شده در جنوب پرو نشان دادهاند که این بقایا متعلق به زنی ۱۷ تا ۱۹ ساله است که بین ۸۷۰۰ تا ۹۰۰۰ سال پیش زندگی میکرده، به همراه این زن جوان ۲۴ ابزار شکار شامل نیزه، چاقو و پوستکن دفن شده است. بقایای سلاخیشده یک گوزن و شتر نشاندهنده حیواناتیست که او شکار کرده بوده است.
البته این نخستین بار نیست که چنین کشفی صورت میگیرد. بلکه تحقیقات باستانشناسی در یک قرن گذشته ابرازهای شکار را در مقبرههای زنان در سراسر آمریکا کشف کردهاند. به گفته رندی هاس استاد دانشگاه کالیفرنیا، ایدئولوژی جنسیتزده در فرهنگ غربی باعث شده که تشخیص این امر که زنان در گذشته شکارچی بودهاند به طول بیانجامد، وی اضافه کرد که حتی خودش نیز از این کشف شگفتزده شده است. هاس میگوید «حتی پیشروترین پژوهشگران فمنیست در این رشته هم باورشان شده بود (که زنان عموما شکارچی نبودهاند.)»
تیم تحقیقاتی هاس، پس از اکتشاف اخیر به بررسی آرشیو دیگر بقایای انسانهای حداقل ۸۰۰۰ ساله پرداختند که با ابزارهای شکار دفن شده بودند. آنها متوجه شدند که از میان ۲۷ مورد بررسی شده جنسیت نزدیک به نیمی از موارد مونث بوده است.
اما در اکثر این پژوهشها، کلیشهها و پیشفرضهای جنسیتی موجب شده تا باستانشناسانی که گزارش پژوهش را نوشتهاند علیرغم وجود ابزارهای شکار، چاقوها و نیزهها را متعلق به ابزار «آشپزی» تعبیر کنند.