skip to Main Content
قرارداد رانندگان تاکسی‌ اینترنتی، کارگری می‌شود
اقتصاد کیوسک

حکم یک قاضی علیه اوبر و لیفت

قرارداد رانندگان تاکسی‌ اینترنتی، کارگری می‌شود

بر اساس حکم یک قاضی در ایالت کالیفرنیای آمریکا، شرکت‌های اوبر و لیفت مجبور خواهند شد با رانندگانشان به عنوان کارگر قرارداد ببندند، نه به عنوان پیمانکار مستقل.

به گزارش گاردین، این حکم که ‍۱۰ روز فرصت تجدیدنظرخواهی دارد، در پی شکایت فرمانداری کالیفرنیا از شرکت‌هایی صادر شد که می‌خواهند قانون جدید کار در کالیفرنیا را دور بزنند. بر اساس قانون جدید که به AB5 مشهور شده تنها کسانی پیمانکار مستقل شناخته می‌شوند که اولا از کنترل شرکت رها باشند، دوما کاری را انجام دهند که برای تجارت شرکت نقش محوری و مرکزی نداشته باشد، و سوم اینکه در همان صنعت یک تجارت مستقل داشته باشند.

این قانون که از اول ژانویه اجرایی شده، به‌خصوص بعد از شیوع کرونا و کاهش درآمدهای رانندگان شرکت‌های اوبر و لیفت می‌تواند متضمن حداقلی از دستمزد و مزایا برای رانندگان باشد. پس از اجرایی شدن قانون جدید، شرکت‌های اوبر و لیفت تلاش کرده‌اند با تغییراتی در نرم‌افزارشان و همچنین با خرج کردن بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای کارزارهای تبلیغاتی و روابط عمومی ماجرا را طوری پیش ببرند که تحت تاثیر قانون جدید قرار نگیرند.

بسیاری معتقدند این حکم قضایی نقطه عطفی در مبارزه کارگران اقتصاد گیگ برای حقوقشان است. پیش از این در آمریکا و هم‌زمان با عرضه سهام اوبر در بورس، رانندگان این شرکت اعتصاب سراسری کرده‌ بودند. یکی از رانندگان شرکت لیفت که از فعالان کارگران اقتصاد گیگ هم هست، می‌گوید:

راننده‌ها می‌خواهند شرکت‌ها به جای سرمایه‌گذاری بر روی دور زدن قانون جدید، پولشان را در حمایت از کارگرانشان سرمایه‌گذاری کنند. ما سال‌هاست که داریم کارگران شرکت‌های میلیارددلاری اقتصاد گیگ را سازماندهی می‌کنیم تا بلکه این شرکت‌ها از قوانین کار پیروی کنند. امروز دادگاه سمت ما ایستاد، نه سمت شرکت‌ها.

در ایران هم رانندگان شرکت‌های اسنپ، تپسی و دیگر شرکت‌های مسافربری اینترنتی نه تنها تشکل و یا سندیکایی برای دفاع از حقوقشان ندارند، بلکه از حقوق مندرج در قانون کار هم محروم هستند و با آن‌ها به عنوان پیمانکار مستقل برخورد می‌شود، نه کارگر و کارمند شرکت.

همچنین بخوانید:  بررسی کودکی در دنیای مدرن در انجمن جامعه‌شناسی ایران

بسیاری معتقدند فراخوان دلگرم کننده‌ «رئیس خودت باش» عملاً ترجمان «به ما کمک کن تا قوانین استخدام را دور بزنیم» است. در واقع این شرکت‌ها با برچسب «مستقل و آزاد»، خود را از تعهدات کارفرمای مسئول رها کرده‌اند.

منتقدان بر این باورند که تنها در صورت وجود اتحادیه‌ای قدرتمند از رانندگان این شرکت‌ها است که می‌توان امید به برقراری نوعی تعادل در رابطه‌ یک طرفه‌ قدرتِ مبتنی بر انحصار محض را داشت.

This Post Has One Comment
  1. باعرض سلام چند وقتی که اسنپ کار میکنم با مشکلات زیادی ربرو شدم نمیدونم سیستم های اینجا به روز نشانی نشده یا سیستم خودمون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
🌗