
هلیل مانند زایندهرود خشک خواهد شد؟
پروژههای انتقال آب باز هم به تنشهای اجتماعی دامن زده است؛ این بار پروژه انتقال آب از جنوب استان کرمان به شمال این استان. کارشناسان و اهالی جنوب کرمان میگویند این پروژهها به بهانهی تامین آب شرب کرمان انجام میشود اما در حقیقت قرار است آب مورد نیاز صنایع آببر و مراکز تفریحی کرمان را فراهم کند. آنها هشدار میدهند در صورت اجرای این پروژه، تالاب بینالمللی جازموریان خشک خواهد شد و ۷۰۰هزار نفر نیز بهواسطه شرایط جدید ناچار به کوچ و حاشیهنشینی در اطراف شهرهای بزرگتر میشوند.
رئیس هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی جنوب استان کرمان گفته «تمامی مراتع و نیزارهای اطراف تالاب جازموریان خشک شدهاند. در حالی که در سالهای گذشته محل چرای شترهای اهالی منطقه بود. سالهاست با طرح انتقال آب جنوب استان کرمان به شمال استان مخالفیم چرا که از لحاظ زیست محیطی و کشاورزی خسارت های غیر قابل جبرانی در پی دارد.»
محمد علی پیراسته توضیح داده «میخواهند بلایی که بر سر زایندهرود آوردند بر سر هلیل هم بیاورند. آب را برای مراکز تفریحی و صنایع آببر میخواهند منتقل کنند؛ حتی برای انتقال آب، تونل های بسیار عظیمی حفر کرده اند و به جای اینکه حقیقت را به مردم بگویند مدام اعلام میکنند ما این تونل ها را برای انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان حفر کردهایم؛ در حالی که اگر چنین قصدی داشتند باید از طریق شهرستان بم آب را بدون حفر تونل انتقال میدادند.»
او خبر داده این طرح فاقد مجوز محیطزیستی است و گفته «طبق مصوبه قانونی اصلا انتقال آب بین حوزهای ممنوع است؛ بس نیست این همه صنایع دایر کردهاید که تنها رود جاری جنوب شرق ایران هلیل را برای زیادهخواهیتان بخشکانید؟ بهعنوان نماینده ۷۰۰ هزار کشاورز و بهرهبردار از آب هلیل رود به استاندار اعلام کردهام ما نمیآییم حاشیهنشین شهر کرمان شویم، بلکه بهراحتی میآییم در خانه کرمانیها را میزنیم و در خانههایشان زندگی میکنیم»؛ صحبتهایی که از بالا گرفتن تنشها بر سر آب حکایت دارد.
مطهره قریشی رئیس اداره محیطزیست جیرفت نیز در اینباره گفته «مهمترین بحث برای انتقال آب خشک شدن تالاب جازموریان است که اگر این تالاب خشک شود به یکی از کانونهای ریزگرد در کشور تبدیل می شود و مسلما شهرستان جیرفت هم متاثر از این موضوع خواهد بود. همچنین بحث حق آبه کشاورزان و دامداران منطقه در میان است که اینها همه با مشکل مواجه میشوند.»
سازمان محیط زیست کشور پیشتر اعلام کرده بود خشک شدن تالاب جازموریان منشأ ۲۵ درصد از کل ریزگردهای استانهای جنوبی که تا استانهای مرکزی ایران پیشروی میکند.
سدسازیهای پرشمار، پروژههای انتقال آب، سیستم ناکارآمد کشاورزی با شعار خودکفایی و گسترش صنایع آببر مانند فولادسازی که اغلب در مناطق خشک وکویری قرار دارند در کنار تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگیها، باعث ایجاد کمآبی و تنشهای آبی در سراسر کشور شده است و همچنین خطرات ریزگردها با این رویه هر ساله مناطق بیشتری را درگیر میکند.
متاسفانه با توجه به شرایط موجود چشم انداز ابی کشور بسیار نامطلوب است و خیلی نگران کننده است.
فکری کنیم و کنند
سلام
فارغ از اینکه اصلا انتقال آب کار درستی است یا خیر اما در این نوشته نکته مهمی که با واقعیت مطابقت ندارد این است که تالاب جازموریان بیش از دو دهه است که خشک شده است و به راحتی با تفسیر تصاویر ماهواره ای قابل اثبات است و فقط در زمانهای سیلابی آب گرفته است دلیل این خشکی هم احداث سد جیرفت و البته بیش از ۱۲۰۰۰ حلقه چاه عمیق در جهت توسعه گلخانه ها و صیفی کاری ها در جنوب استان کرمان است نه کانال انتقال اخیر. لطفا قبل از انتشار هر گونه خبر از صحت و سقم آن آگاه شویم. در امان خدا