کمبود آب و فرونشست زمین شرایط زیستی ایران را بهشدت تهدید میکند
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از خشکسالی شدید و بیسابقه در ایران خبر داده و گفته «درحال حاضر بسیاری از نقاط ایران در جنوب و شرق کشور در شرایط تنش آبی هستند و کاهش بارشها میتواند حتی روی تامین آب شرب نیز اثرات خود را نشان دهد». وی همچنین خطر فرونشست زمین را «بسیار جدی» دانسته، نسبت به مصرف بیمحابای آبهای زیرزمینی هشدار داده و گفته این امر «میتواند سرزمین را از شرایط زیستی خارج کند».
احد وظیفه میزان بارندگی در کشور از مهر ماه سال پیش تاکنون را حدود ۱۱۳ میلیمتر اعلام کرده و گفته «این میزان ۴۳ درصد کمتر از میانگین بلند مدت کشور است و بهنوعی رکورد در حوزه خشکسالی محسوب میشود. از سویی دیگر از ابتدای فصل بهار تاکنون در کشور ۴/۸ میلیمتر بارش داشتهایم که متاسفانه این مقدار نیز نسبت به میانگین بلند مدت کشور ۸۵/۵ درصد کاهش یافته است». وی خشکسالی در برخی مناطق کشور را «بیسابقه» توصیف کرده است؛ «بارشها در سیستان بلوچستان ۹۳ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بوده و این رقم برای هرمزگان به ۹۱ درصد میرسد».
رییس مرکز ملی خشکسالی همچنین از افزایش چشمگیر میانگین دمای کشور در فروردین امسال خبر داده است؛ «میانگین دمای کشور در بلند مدت طی فروردین ماه ۱۵/۵ درجه گزارش شده است، این در حالیست که میانگین دمای کشور طی فروردین ۱۴۰۰ بیش از ۱۸ درجه سانتیگراد بوده، بنابراین دمای هوا در این ماه حدود سه درجه گرمتر شده است. طی زمستان سال گذشته بهویژه بهمن ماه نیز با افزایش قابل توجه دمای هوا در کشور مواجه بودیم اما بهطور کلی میتوان گفت که از ابتدای مهرماه تاکنون میانگین دمای هوا در ایران حدود یک درجه سانتیگراد بیشتر از میانگین بلند مدت بوده است».
پینوشت:
عکس: مسعود بُربُر