شکست سازمان تجارت جهانی در عمومیکردن واکسن کرونا
یکسال پس فراگیری کووید ۱۹، سازمان تجارت جهانی همچنان موفق به تصویب توافقنامهای مبتنی بر لغو موقتی حقوق مالکیت معنوی برای توزیع واکسن و درمانهای این بیماری نشده است.
آخرین جلسه سازمان تجارت جهانی نیز همچون جلسات قبلی در دسامبر و اکتبر به پایان رسید؛ در این جلسات نمایندگان ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و انگلستان، و همراه با چند کشور دیگر، با پیشنهاد لغو موقتی حقوق مالکیت معنوی برای عمومیکردن واکسن کرونا (تا پایان پاندمی) مخالفت کردند.
این طرح از سوی ۵۷ کشور پیشنهاد شده بود و گفته میشود تنها کشور در حال توسعهای که با آن مخالفت کرده، دولت راستگرای برزیل بوده است.
در این نشست نمایندگان آفریقای جنوبی مخالفت کشورهای توسعهیافته با انتشار آزاد واکسن کرونا را به اتفاق مشابهی که در رابطه با بیماریهای HIV افتاده بود پیوند زدند و خاطرنشان کردند که شرکتهای دارویی در آن زمان مسئول از دسترفتن جان ۱۱ میلیون نفر در قاره افریقا بودند. فاجعه مشابهی در مورد بیماری ابولا هم رخ داده بود و ممانعت شرکتهای دارویی برای کارآزمایی واکسن این بیماری به رغم هفت اپیدمی در قاره آفریقا موجب مرگ هزاران نفر شد.
به گفته کیتی گالوگلی سوان، از مدیران سیاستگذاری پروژه مشترک سازمانملل و مرکز سیاستگذاری توسعه جهانی، «تاسفبار است که با وجود اینکه اکثریت کشورهای جهان موافق این طرح هستند، باز هم چند کشور معدود مانع اجرایی شدن آن میشوند».
We’re here outside Pfizer HQ to demand @POTUS to protect people not profits, support #TRIPSWaiver, and hold pharmaceuticals accountable. We need to break the patents and ensure a vaccine for all. #FreetheVaccine. https://t.co/t0ru5oKROs
— ACT UP NY (@actupny) March 11, 2021
چند روز پیش هم اتاق بازرگانی ایالات متحده به سازمان تجارت جهانی هشدار داد که بیجهت خود را با طرحهای مربوط به تعلیق قوانین مربوط به مالکیت معنوی برای واکسیناسیون جهانی مشغول نکند.
از سوی دیگر، در اعتراض به توزیع نابرابر و انحصاری واکسن دیروز یک تجمع اعتراضی در مقابل شرکت فایزر انجام شد و شرکتکنندگان خواستار شکستهشدن انحصار واکسن در جهان شدند.
گفتنیست که بیماریهایی مانند آبله، فلج اطفال و تب زرد به دلیل عمومی بودن واکسن ریشهکن شدند، امری که تا پیش از تجاریشدن دستاوردهای مربوط به سلامت عمومی در جهان رواج داشت.