ساخت و ساز در بافت تاریخی همدان نیازی به مجوز میراث ندارد
براساس مصوبهای که شورای شهر همدان تصویب کرد، «هر نوع ساخت و ساز در بافت تاریخی این شهر نیازی به استعلام از میراث فرهنگی استان ندارد».
پیش از این، این مصوبه در کمیته انطباق (کمیتهای در فرمانداری) رد شده بود اما بنا به گفته فرماندار این مصوبه با اندکی تغییرات دوباره به کمیته انطباق فرستاده شده است. تغییراتی که بنا به گفته فرماندار، «لطایفالحیلی است که قصد دارند فرمانداری و کمیته انطباق را دور بزنند»:
اعضای شورای شهر با تفکیک بافت تاریخی از رینگ اول و دوم تلاش دارند مصوبه را به کمیته انطباق تحمیل کنند در حالی که بافت تاریخی به هیچ وجه از رینگ اول و دوم یعنی ۵۰۰ هکتار مورد بحث قابل تفکیک نیست.
به گفته فعالان میراث فرهنگی همدان، این مصوبه غیرقانونی آنچه را از آثار تاریخی در شهر همدان برجای مانده نابود خواهد کرد و تکبناهایی را که با چنگ و دندان از دستِ بیلهای شهرداری و بسازبفروشها در امان مانده بود از بین خواهد برد.
تلاش و حمایت برای قانونگریزی به نفع رونق ساختوساز، پیش از این هم در شورای شهر همدان سابقه داشته است. یکی از پروژههای مناقشهبرانگیز در همدان، «اسکایمال» نام دارد که با مشارکت شرکت مخابرات و یک شرکت خصوصی که ستاد اجرایی فرمان امام یکی از سهامداران آن است،قرار است در همدان ساخته شود. این پروژه، پیش از اخذ پروانه ساخت، عملیات گودبرداری را شروع کرد که با پیگیری رسانهها این موضوع به صحن شورا راه پیدا کرد. اما رییس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر با بیان اینکه اخذ پروانه این پروژه زمانبر است و این پروژه باعث سرازیرشدن سرمایه به شهر و در نتیجه اشتغال میشود گفت: «ستاد تسهیل اقتصاد مقاومتی ارگانی قانونی و قابل استناد است و با توجه به اینکه مجوز این پروژه مجوز این ستاد را دارد، میتوانیم فرایند خاکبرداری را آغاز کنیم».
اگرچه سیاستهای دولت در این مدت بر بخش گردشگری متمرکز بوده است اما گویا این سیاستها نتوانسته وضعیت اقتصادی شهرهای تاریخی را متحول کند و روابط نیروها را در آنها تغییر دهد. ماحصل این وضعیت ادامه روند سیاستهای شهرفروشی از طریق قانونزدایی و مشروعیتبخشی به آن است.
خوب بود