بهمن ۵۷: مصاحبه اطلاعات با امام خمینی
تیتر اصلی روزنامه اطلاعات در سوم بهمن ۱۳۵۷ «مصاحبه اطلاعات با امام خمینی» است. این روزنامه تأکید کرده که این اولینبار است که جزئیات حکومت اسلامی به طور مستقیم و بدون واسطه منتشر میشود. بخشهایی از سوال و جوابهای این مصاحبه در زیر آمده است:
س- ممکن است بفرمایید اقلیتهایی که در ایران وجود دارند در حکومت اسلامی چه وضعیتی خواهند داشت؟
ج- اقلیتهای مذهبی در اسلام احترام دارند، و آنها هم مثل سایر اقشار ملت با رفاه در آنجا زندگی خواهند کرد و هیچ گرفتاری برای آنها نخواهد بود.
س- در مورد آزادی بیان و عقیده، شما چه حدودی را در نظر دارید؟ آیا فکر میکنید باید محدودیتهایی قائل شد یا نه؟
ج- اگر مضر به حال ملت نباشد، بیان همه چیز آزاد است. چیزهایی آزاد نیست که مضر به حال ملت ما باشد.
س- آیا فکر میکنید که گروههای چپ و مارکسیست که در ایران هستند، آزادانه فعالیت خواهند داشت؟
ج- اگر مضر به حال ملت باشد جلوگیری میشود؛ اگر نباشد و فقط اظهار عقیده باشد مانعی ندارد.
س- یعنی منظورتان این است که احزاب آزاد خواهند بود یا نه؟
ج- همه مردم آزادند مگر حزبی که مخالف با مصلحت مملکت باشد.
س- شکل مالکیت در حکومت اسلامی و بخصوص مالکیت اراضی چگونه خواهد بود؟
ج- اینها بعداً روشن خواهد شد.
س- به نظر شما وضع روزنامهها چگونه باید باشد؟
ج- روزنامههایی که مضر به حال ملت نباشد و روزنامههایی که نوشتهشان گمراه کننده نباشد، آزادند.
به نوشته اطلاعات، در میان مصاحبه نوشابه امیری خبرنگار کیهان سؤال کرد: «چون مرا بعنوان یک زن پذیرفتهاید این نشاندهنده این است که نهضت ما یک نهضت مترقی است، اگرچه دیگران سعی کردند نشان دهند که عقبمانده است. فکر میکنید به نظر شما آیا زنان ما باید حتماً حجاب داشته باشند، مثلاً چیزی روی سر داشته باشند یا نه.
حضرت آیتالله ضمن پاسخ فرمودند: اینکه من شما را پذیرفتهام، من شما را نپذیرفتهام. شما آمدهاید اینجا و من نمیدانستم که شما میخواهید بیایید اینجا و این هم دلیل بر این نیست که اسلام مترقی است که به مجرد اینکه شما آمدید اینجا، اسلام مترقی است. مترقی هم به این معنی نیست که زنها یا مردهای ما خیال کردهاند، مترقی به کمالات انسانی و نفسانی است و با اثر بودن افراد در ملت و مملکت است نه اینکه سینما بروند و دانس بروند و اینها ترقیاتی است که برای شما درست کردهاند و شما را به عقب رانده و باید بعداً جبران کنیم. شماها آزادید در کارهای صحیح؛ در دانشگاه بروید و هر کاری را که صحیح است بکنید و هم ملت در این زمینهها آزادند، اما اگر بخواهند کاری خلاف عفت بکنند و یا مضر به حال ملت و خلاف ملیت بکنند جلوگیری میشود و این دلیل بر مترقی بودن است.»