«جنگلی نیست که جلوی سیل را بگیرد»
یک فعال حوزه محیطزیست با اشاره به ۱۳۰۰ مورد لغزش زمین در سیل اخیر لرستان گفته «در این زمینلغزشها هزاران بلوط چند صد ساله از میان رفت و در بارندگی بعدی جنگلی نیست که جلوی سیل را بگیرد». رضا ساکی افزوده اگر آمار ۱۳۰۰ زمینلغزش را چهار برابر کنیم باز هم آماری دوری از واقعیت نخواهد بود؛ «شما روستایی نمیبینید که در ارتفاع یا در کوههای بالادست آن، زمینلغزشی اتفاق نیفتاده باشد. در اغلب جاها بهویژه در جنگلهای بلوط، زمینلغزشهای بسیار بزرگ دیده شده است. حجم زیادی از کوه کنده و جابهجا شده و حجم زیادی خاک ریزش کرده و درختان زیادی را با خود آورده است».
وی بارندگیهای آتی کشور را تهدیدآمیز دانسته و گفته «حتی این مقدار جنگل در استان لرستان نتوانست جلوی آب را بگیرد و روانآب تشکیل شد. حالا فکر کنید برای پائیز سال ۹۸، ما مناطق زیادی از همین جنگلها را هم نداریم. خسارت سیل استان لرستان نه به جاده و نه به روستا بود بلکه فقط به جنگلهای بلوط بود. این سیلاب بلایی به سر طبیعت آورد که تا ابد جبرانپذیر نیست».
به گفته ساکی، در حال حاضر اندازهگیری دبی آب بر اساس حدس و گمان انجام میگیرد؛ «برای مدیریت و مهار سیل اول باید دستگاه در استان لرستان بگذارند تا بتوانیم دبی آب را اندازهگیری کنیم. موضوعی که خیلی بدیهی به نظر میرسد اما الان متأسفانه هیچ مسئولی نمیتواند با قاطعیت بگوید در روز ۱۲ فروردین چه میزان آب از چم مهر به پشت سد کرخه رفته است و هیچگونه پایشی و اندازهگیری سختافزاری در لرستان وجود ندارد. تمام آمارهای اعلامی براساس حدس و گمان است، اما بر اساس حدس و گمان نمیتوان سد کرخه را کنترل کرد».
این فعال محیط زیست نسبت به وقوع فجایع انسانی در خوزستان هشدار داده است؛ «هر کسی که دلش برای خوزستان میسوزد باید در لرستان کار کند. چرا که لرستان جایی است که آب در آن تولید میشود. احیای جنگلها در استان لرستان مسئله بسیار مهمی است. اگر طبیعت لرستان نتواند آبهای بالا دست که از ناحیه نهاوند در جنوب استان کرمانشاه میآید را کنترل کند و اینها به سمت خوزستان بروند، شما شاهد فجایع انسانی و خسارتهای به مراتب بزرگتری خواهید بود».
سلام، با تشکر از مطلب خوب و مفیدتان، عرض کنم نهاوند در جنوب استان همدان واقع شده نه کرمانشاه