skip to Main Content
موافقان و مخالفان انتقال آب خزر به سمنان چه می‌گویند؟
اسلایدر دانش

موافقان و مخالفان انتقال آب خزر به سمنان چه می‌گویند؟

دلایل موافقان و مخالفان انتقال آب خزر به سمنان چیست و نظر کدام گروه با واقعیت و ضرورت امروز منطبق است؟

به تازگی خبرهایی درباره تصویب لایحه بودجه طرح انتقال آب خزر به سمنان در مجلس منتشر و سپس تکذیب شد. استاندار سمنان، علیرضا آشناگر، به خبرگزاری ایرنا گفت تدوین برنامه‌ها در دستور کار قرار دارد. این طرح بیش از دو دهه پیش برای نخستین بار مطرح شده، اما هر بار با مخالفت‌های زیادی روبه‌رو می‌شود که خواستار کنار گذاشته شدن بند مربوطه در لایحه بودجه و ممنوعیت انتقال آب از خزر به فلات مرکزی است.

اما رئیس جمهور در سخنرانی‌اش در شاهرود در نیمه آذر امسال دلایل مخالفان را «بهانه‌های جزئی و نادرست» توصیف کرد و آنها را «گرفتاران مقاله‌هایی» خواند که «برای عدم توسعه ما» نوشته شده‌اند. این متن موافقان و مخالفان طرح را معرفی می‌کند و به صورت فهرست‌وار به بررسی دلایل هر دو گروه می‌پردازد. دلایل بر اساس سه اصل توسعه پایدار دسته‌بندی شده اند.

موافقان طرح: شخص رئیس جمهور (متولد سمنان)؛ عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران؛ نمایندگان استان‌های فلات مرکزی ایران از جمله سمنان و یزد در مجلس

مخالفان طرح: نمایندگان استان‌های شمالی ایران در مجلس؛ پروین فرشچی، معاون سابق محیط زیست دریایی؛ پروفسور یخکشی، بنیانگذار دانش محیط‌‌ زیست در دانشگاه تهران؛ دکتر پرویز کردوانی پدر علم کویر شناسی ایران؛ و شمار زیادی از کارشناسان محیط زیست و مدیریت منابع آب مانند شبکه تشکل‌های محیط زیست و منابع طبیعی مازندران

دلایل موافقان طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان

دلایل مخالفان طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان


به نظر می‌رسد موافقان و مخالفان طرح انتقال آب خزر به سمنان هر دو بر سر چند موضوع هم‌نظرند. عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط‌ زیست معتقد است: «ما رعایت هیچ چیز را در گذشته نکردیم و ضوابط بین‌المللی و هیدرولوژی و علم آب‌شناسی را زیر پا گذاشتیم و هر جا که توانستیم سد زدیم و چاه حفر کردیم و آب را برای مصرف کشاورزی برداشتیم. مصرف‌کننده اصلی آب در کشور بخش کشاورزی است و این بخش بیش از ۸۵ درصد آب کشور را به بهانه تامین مواد غذایی کشور مصرف می‌کند، این در حالی است که بیش از یک سوم نیاز غذایی کشور را به صورت واردات از خارج از کشور تامین می‌کنیم.» همچنین بیانیه‌ «شبکه تشکل‌های محیط زیست و منابع طبیعی مازندران» در ۲۹ بهمن، کارنامه مدیریت آب در طول شش تا هفت دهه گذشته را غیر درخشان خواند و به نمونه‌هایی همچون دریاچه ارومیه، شور شدن آب‌های شیرین زاگرس در پشت سد گتوند، خشک شدن دریاچه هامون، خالی شدن سفره‌های زیرزمینی از آب و ایجاد فروچاله‌ها و تسریع بیابان‌زایی، زاینده‌رود و خشک‌شدن نیمی از دشت‌های کشور اشاره کرد.

همچنین بخوانید:  هراس از تکنولوژی؛ از افسانه تا واقعیت

خدیجه گلین مقدم، دکترای جغرافیا و فعال محیط‌ زیست می‌گوید: «آب خزر محدود است و پاسخگوی اقیانوس خشک کویر نیست و لذا باید نمایندگان مجلس طرح جدید و مطمئن‌تری را با کاهش زیست‌محیطی کمتر پیشنهاد داده و انتقال آب دریای عمان را که قابلیت انتقال به کل کشور را داراست، در دستور کار قرار دهند.» پروین فرشچی، معاونت دریایی سازمان محیط زیست، که روز شنبه، ۱۱ اسفند برکنار شد معتقد است «در دریای عمان به دلیل نیاز آبی و مهیا بودن شرایط مشکلی نیست، اما در دریای خزر استفاده از آب شیرین کن و بهره برداری از دریا ضرورت دارد، اما برای استان‌های ساحلی، نه برای انتقال بین حوزه‌ای.»

در این میان کارنامه احمدرضا لاهیجان‌زاده (جانشین خانم فرشچی در معاونت زیست دریایی) بیم منتقدان طرح انتقال آب را بیشتر کرده است. لاهیجان‌زاده مدت‌ها مدیریت حفاظت محیط زیست استان خوزستان را برعهده داشت و به باور منتقدان، خشک شدن تالاب هورالعظیم از جمله به دلیل ضعف مدیریت وی بوده است.

کنار هم قرار دادن دلایل موافقان و مخالفان به روشنی توجیه اقتصادی طرح را رد می‌کند و حاکی از اثرات زیانبار و جبران ناپذیر اجتماعی و محیط‌ زیستی آن است. تحقیقات و گزارش‌های مفصل «مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی» در سال ۱۳۹۳ در بررسی ابعاد متعدد این طرح از نظر زیست‌محیطی، اقتصادی، اجتماعی، ژئوپلیتیک، حقوق بین‌الملل و رژیم حقوقی دریای خزر منتشر شد که در نهایت اعلام کرد « اجرای این کار به ضرر کشور و بر خلاف مصالح ملی و به زیان دریاچه خزر است.»

رییس جمهوری در سخنرانی اخیر خود در گیلان گفت : «محیط‌ زیست، علم و دانش است و با شعار پیش نمی‌رود.» گرچه دلایل مخالفان به اقتضای محدودیت کلمه در این مقاله فهرست‌وار بیان شد، اما همه با ذکر ماخذ و بر پایه مطالعات علمی بوده است.

همچنین بخوانید:  وجود 1300 روستای فاقد آب در سیستان و بلوچستان

وی اضافه کرد: شمالی‌ها با «طرح انتقال آب خزر» مخالف هستند در حالی که جنوبی‌ها اعتراضی به «انتقال آب دریای عمان ندارند».» در کتاب جغرافیای دوره دبستان آموختیم که خزر دریاچه است و برخلاف دریای عمان به اقیانوس‌ها راه ندارد.

نکته آخر اینکه به گفته آقای روحانی «سازمان محیط زیست در نهایت در خصوص این طرح‌های کلان کشوری نظر خواهد داد.». حال آنکه نظر رئیس سازمان محیط زیست با تمامی فعالان محیط‌‌ زیستی مغایر است و معاونی را که نظر مخالف داشت به تازگی از کار برکنار کرد.

منابع:

https://www.dw.com/fa-ir/environment/a-47758987
https://www.radiofarda.com/a/Critics-over-the-transfer-of-Caspian-Sea-water-to-Semnan-Province/29800835.html
https://www.eghtesadonline.com/n/1gm0
https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-714255
http://eskannews.com/news/18036
https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-710551
https://raby.ir/?p=564260
http://www.eskannews.com/report/17995

This Post Has 4 Comments
  1. به نظرم بایدبه عقب برگردیم.طبیعت را همانگونه که هست رها کنیم.
    در صفحه۳۷۲قرآن در سوره شعرآ قصه جالبی هست. برای حضرت هود علیه السلام که در سرزمین یمن زندگی میکردوقوم عاد انسان های بسیار قوی وطول هر نفرانسان بیش از۵متر بوده است.حضرت هود به قومش گفت چرا بربالای هربلندی بنایی می سازید که استفاده ای ازآن نمی برید.وصنایعی رامی سازیدتاجاودانه دردنیا بمانید وموقع کشتن؛بیرحمانه دیگران رامی‌کشید.((این قوم بناهای عظیم وصنایعی را برای بهروری از آب می ساختند)).پس تقوا پیشه کنید واز خدابترسید.وازکمک های اواستفاده کنید.همان خدایی که به شما چهارپایان اهلی وفرزندان پسر داده است.وهمان که باغ هاوچشمه جاری برایتان ساخته است.ولی قومش اوراتکذیب کرده وگفتندکه چه موعظه کنی وچه ساکت بمانی برای مافرقی نمی کند.همه این پندها رفتاری قدیمی وکهنه است.پس آنها را سیل وعذاب الهی نابود کرد.

  2. چرا قرارگاه پلیس راه شهرستان های جنوبی استان فارس (قیر و کارزین + جهرم + لارستان + گراش + اوز+ لامرد + مهر + فراشبند + خنج) بایستی در شهر لار مرکز شهرستان لارستان که در گوشه ای از جنوب فارس قرار گرفته است مستقر شده باشد؟
    چرا قرارگاه امداد رسانی هوایی (اورژانس هوایی) شهرستان های جنوبی استان فارس (قیر و کارزین + جهرم + لارستان + گراش اوز+ لامرد + مهر + فراشبند + خنج) بایستی در شهر لار مرکز شهرستان لارستان یا شهر جهرم مرکز شهرستان جهرم که هر دو در گوشه ای از جنوب فارس قرار گرفته اند مستقر شده باشند؟
    چرا اداره کل راه و شهرسازی شهرستان های جنوبی استان فارس (لارستان + گراش اوز+ لامرد + مهر + خنج) بایستی در شهر لار مرکز شهرستان لارستان که در گوشه ای از جنوب فارس قرار گرفته است مستقر شده باشد؟
    چرا …
    چرا …
    چرا …
    چرا …
    این که شهر لار مرکز شهرستان لارستان یا شهر جهرم مرکز شهرستان جهرم محل استقرار ادارات کل خدمات رسانی به شهرستان های جنوبی استان فارس ( قیر و کارزین + جهرم + لارستان + گراش + اوز+ لامرد + مهر + فراشبند + خنج) می باشند اشتباه بزرگ غیر قابل جبرانی است چون از هر طرف که فاصله زمینی و هوایی بین شهر خنج مرکز شهرستان خنج تا شهرستان های جنوبی استان فارس (قیر و کارزین + جهرم از مسیر راه جدید دیگ اشکن) + لارستان + گراش + اوز+ لامرد + مهر + فراشبند +خنج) را که محاسبه کنید از حدود ۳۹ کیلومتر تا ۴۹ کیلومتر می شود اما شهر لار مرکز شهرستان لارستان و شهر جهرم مرکز شهرستان جهرم در گوشه ای از جنوب استان فارس با فاصله ای بیش از دویست کیلومتری شهرستان های جنوبی استان فارس (قیر و کارزین + جهرم + لارستان + گراش + اوز+ لامرد + مهر + فراشبند + خنج) قرار گرفته اند. متاسفانه کسانی بر شهرستان های جنوبی استان فارس و استان فارس و کشور ایران حکومت می کنند که آسایش مردم عادی (اکثریت مردم) شهرستان های جنوبی استان فارس برایشان مهم نیست اگر بود به جای شهرهای لار مرکز شهرستان لارستان شهر جهرم مرکز شهرستان جهرم بایستی شهرخنج مرکز شهرستان خنج به عنوان محل استقرار ادارات کل برای خدمات رسانی به مردم شهرستان های جنوبی استان فارس (قیر و کارزین + جهرم + لارستان + گراش + اوز+ لامرد + مهر + فراشبند + خنج) قرار می گرفت.

  3. ۱- مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از۹۵% از آبی است که دربارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود آرزوی اینجانب از کودکی این بوده است تا جلو مقدار … متر مکعب آبی را که بیش از ۹۵% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه دربخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود را در محلی به نام تنگه بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را با احداث بندی (سدی) خاکی بگیرم اینجانب از اینکه مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از ۹۵% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود سهم خلیجی می شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند ناراضی هستم اینجانب حتی راضی نیستم تا سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از ۹۵% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود سهم خلیجی شود که می خواهند نام آن را به جای فارس به نام جعلی عربی تبدیل کنند اینجانب در نظر دارم با تغییر مسیر سرریز مقدار … متر مکعب از آبی که بیش از ۹۵% از آبی است که در بارندگی ها باعث جاری شدن سیل و طغیان رودخانه در بخش محمله شهرستان خنج استان فارس می شود که از محلی به نام بیدزرد در بالادست روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس جاری می شود را سهم دریاچه فصلی در شهر خنج شهرستان خنج استان فارس نمایم. بعد از آن روستای ابوالفضل (ع) دهستان چاه طوس بخش محمله شهرستان خنج استان فارس را می توان به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
    ۲- آرزوی اینجانب از تاریخ ۱۳۷۰/۱۲/۲۲ تا تاریخ ۱۳۷۶/۰۷/۳۰ که کارمند اداره آب و فاضلاب شهری بخش خنج شهرستان لارستان شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس بوده ام یا از تاریخ ۱۳۷۶/۰۸/۰۱ تا تاریخ ۱۳۸۸/۱۲/۱۲ که کارمند شرکت آب و فاضلاب شهری کلان شهر شیراز بوده ام یا از تاریخ ۱۳۸۸/۱۲/۱۳ تا هم اکنون که کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهر صدرا شرکت آب و قاضلاب شهری کلان شهر شیراز هستم یا درآینده که دوست دارم تا کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهرستان خنج شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس باشم آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری برای شهرهای خنج و فیشور(شهرهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج) بوده است آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب روستایی برای روستاهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج بوده است چون با آب مناسبی که از تصفیه فاضلاب شهرها و روستاهای اطراف دریاچه فصلی کفه خنج به دست می آید می شود کمربند سبزی را به طول ۱۸ کیلومتر و عرض ۸ کیلومتری دراطراف مساحت ۱۳۰ کیلومتری اطراف دریاچه فصلی کفه خنج احداث کرد و شهر خنج را به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
    امام علی (ع) می فرمایند : کسی که آب و خاک یعنی نیروی طبیعی دارد و نیروی انسانی خود را برای بهره برداری به کار نمی بندد و با فقر و گدایی می گذراند نفرین و لعنت بر او باد.

  4. کار درست ساخت یک آب شیرین کن در دریای عمان هستش که هم میتوان نمک بی مصرف تولیدی را به دریا ریخت و هم اشتغال برای مردم محروم آن نواحی پدید آورد.مشکل محیط زیستی هم ایجاد نمیکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
🌗