۱۹ میلیون حاشیهنشین به معنای وضعیت قرمز است
به گفته هادی شریعتی (حقوقدان و فعال حقوق کودک) اگرچه آمارهای رسمی، رقم دومیلیون کودک کار را در کشور نشان میدهند اما آمارهای غیررسمی از وجود هفتمیلیون کودک کار خبر میدهند. به گفته وی یک مساله بسیار مهم، افزایش سریعِ تعداد کودکان کار در ماههای گذشته و تغییر بازه سنی آنهاست.
شریعتی ادامه میدهد: خشونت اقتصادی که به صورت سیستماتیک و از بالا به پایین تزریق میشود بر زندگی طبقه فرودست، حاشیهنشینان و خانوادههای کارگری اثر میگذارد و در واقع اولین قربانیان این خشونت، کودکان این خانوادهها هستند که در شرایطی اضطراری و اجباری مجبور به ترک تحصیل و در نهایت جذب در بازار کار میشوند.
به گفتهی شریعتی امروز با آمار ۱۹ میلیونی حاشیهنشینان، وجود سه هزار منطقه حاشیهنشین در کشور و روند رو به افزایش ورود کودکان به مشاغلی همچون زباله گردی و کولبری رو به روییم که همه نشان دهنده گسترش فقر و قربانی گرفتن آن است.
این فعال حقوق کودک با تاکید بر اینکه متولی اصلی در بحث کودکان کار و خیابان مشخص نیست؛ تاکید کرد: با وجود اینکه کشور ایران در سال ۱۳۷۲ به کنوانسیون حقوق کودک پیوسته و حاکمیت باید برای حل معضل کودکان کار و خیابان اقدامات موثر انجام دهد، اما متولی واحد برای حل پدیده کودکان کار و خیابان و کودکان زبالهگرد وجود ندارد؛ بنابراین تعدد دستگاههای مسئول یک مشکل اصلیست.