دستکشیدن فرزندان پناهجویان ردتقاضاشده از حیات
صدها کودک و نوجوان در خانوادههای متقاضی پناهندگی در سوئد با سندرومی نادر مواجه شدهاند که «سندرم تسلیم» نام دارد. این کودکان پس از شنیدن خبر رد تقاضای پناهندگی از سوی دولت، هوشیاری خود را از دست داده و به حالتی شبیه «کما» فرو رفتهاند.
این سندرم (uppgivenhetssyndrom) نام دارد که به معنای دستکشیدن از حیات است. نام دیگری که به این بیماری داده شده، «سندرم تسلیم» است. این کودکان برای هفتهها، ماهها و یا حتی سالها دست از حرکت، خوردن، نوشیدن، صحبت کردن یا هر گونه واکنشی به حوادث اطراف میکشند و در واقع به حالت «کما» فرو میروند.
تنها راه شناخته شده برای درمان آنها، شنیدن خبر قبولی پناهندگی و اجازه رسمی اقامت در سوئد است. هرچند باز هم اینطور نیست که این کودکان به محض شنیدن خبر پدیرفتهشدن، شروع به حرکت یا خوردن و صحبت کردن بکنند، بلکه شروع زندگی دوباره ممکن است روزها، هفتهها و حتی ماهها طول بکشد.
در اوایل سالهای ۲۰۰۰ بود که مراجعه این کودکان به بیمارستانهای سوئد شروع شد. تا سال ۲۰۰۵ بیش از چهارصد کودک بین هشت تا پانزده ساله، به این بیماری دچار شدند.
در سال ۲۰۰۶ دولت سوئد گزارشی از وضعیت بیماری این کودکان منتشر کرد. در این گزارش نظریهای برای وقوع این پدیده مطرح شد. بر اساس این نظریه، این کودکان خودشان را برای خانوادههایشان قربانی میکردند چراکه بیماری آنها دلیلی میشد تا خانوادههایشان بتوانند در کشور سوئد باقی بمانند. دولت سوئد به خانوادههای این کودکان اجازه اقامت در کشور را میداد. در سال گذشته ۶۰ مورد ابتلای به این بیماری در سوئد گزارش شده است.