درسگفتارهای پیر بوردیو درباره دولت
درسگفتارهای پیر بوردیو درباره دولت | ترجمه سروش قرایی
درسگفتارهای پیر بوردیو درباره دولت به فارسی ترجمه شد.
این مجموعه درسگفتار که «درباره دولت» نام گرفته است برای اولینبار در فرانسه در سال ۲۰۱۲ گردآوری و منتشر شده بود. این کتاب اولین کتاب جمعآوری شده از مجموعه میزگردها و سمینارهای پیر بوردیو درباره «دولت» است.
به بیان بوردیو یکی از کارهای دولت کیمیاگری است. دولت خیلی خوب میداند چطور مس خود را با استفاده از نیروی ملی و مردمی به طلا تبدیل کند. دولت به خوبی میتواند آنچه برای بقیه نهی میکند برای خود مشروع و صحیح بداند، میتواند از شما طلب دریافت پولی را بکند که هرگز بدهکار نبودهاید، اما به اسم «صلاح اجتماعی» یا «خیر عمومی» مجبور به پرداخت آن هستید. برای رویارویی و همترازی با دولتهای امروزین اروپایی و آمریکایی، برای قرار گرفتن در برابر دولتهای صنعتی و پیشرفته، پیش از شناخت صنعت و ساختار اقتصاد آنها، باید به درک درستی از ساختار تشکیلاتی خود آنها دست پیدا کنیم. این کتاب در پی توضیح همین مفهوم است.
آن چنان که بوردیو اشاره میکند، دولت ساختاری است که میخواهد مردم آن را به عنوان «صلاح اجتماعی» در طیفهای گوناگون اجتماعی به رسمیت بشناسند، اما پیش از هر چیز، پیش از حتی خیر و صلاح اجتماعی، آنچه برای دولت مهم است، حفظ نظم اجتماعی موجود است. وی تلاش میکند دولت را از پشت پردههایی که در آن پنهان شده است بیرون بکشد و حقیقت آن را به ما معرفی کند. میخواهد به ما بگوید که اگرچه نمیبینیم، اما دولت بیش از آنچه تصور کنیم، در زندگی ما نقش دارد؛ نقشی تعیینکننده و گاه تمامیتخواه. مطالعه این کتاب برای کسانی که به دنبال شیوه شکلگیری دولتهای مدرن هستند، کسانی که به دنبال کشف راز موفقیت دولتهای پیشرفته در رویارویی با آحاد ملت هستند، بسیار مفید خواهد بود.
عباس منوچهری در مقدمه این کتاب نوشته است: «بوردیو در این درسگفتارها برای واژه دولت، به دو معنا اشاره میکند: یکی معنای محدود آن در فرهنگ لغت، که به معنی «مدیریت کلان» است، یعنی به گفته وی «مجموعهای از مدیریت وزارتخانهها، نوعی از حکومت»؛ و از طرف دیگر، دولت برای بوردیو معنای کلیتر دارد: «دولت اقلیمی ملی و مجموعهای از شهروندان و تابعین». وی اما دو معنا را مؤید یکدیگر میدهند و شکل گرفتن دولت به معنای محدود را با شکلگیری دولت به معنای کلی آن ممکن میداند.»
سروش قرایی مترجم کتاب نیز آورده است: «کتاب حاضر که نخستین اثر جمعآوری شده از مجموعه سمینارها و کلاسهای بوردیو است، دربردارنده بُعدی دیگر از مجموعه پژوهشگاهی بوردیو درباره تصوری مغشوش به نام دولت است. درباره تفکری که سعی در کسب اعتبار برای خود دارد. آنچنان که بوردیو اشاره میکند، دولت ساختاری است که میخواهد مردم آن را به عنوان «صلاح اجتماعی» در طیفهای گوناگون اجتماعی به رسمیت بشناسند، اما پیش از هر چیز، پیش از حتی خیر و صلاح اجتماعی، آنچه برای دولت مهم است، حفظ نظم اجتماعی موجود است. وی تلاش میکند دولت را از پشت پردههایی که در آنپنهان شده است بیرون بکشد و حقیقت آن را به ما معرفی کند. میخواهد به ما بگوید که اگرچه نمیبینیم، اما دولت بیش از آنچه تصور میکنیم در زندگی ما نقش دارد، نقشی تعیینکننده و گاهی تمامیتخواه…»
پیر بوردیو در سال ۱۹۳۰ میلادی متولد و در سال ۲۰۰۲ میلادی درگذشت. وی جامعهشناس و مردمشناس سرشناس فرانسوی است که عمدتاً روی مسائلی نظیر دینامیک قدرت و انواع شیوههای انتقال قدرت در جامعه در درون و بین نسلهای مختلف بحث میکند.
کتاب «درباره دولت» را سروش قرایی به فارسی ترجمه کرده است و «نشر مولی» آن را با مقدمه عباس منوچهری در ۵۲۰ صفحه و با شمارگان ۷۲۰ نسخه منتشر کرده است. قیمت پشت جلد کتاب ۹۰ هزار تومان است.