skip to Main Content

یادنامه اشکان قاسمی

در دفاع از لبخند تو
که یقین است و باور است...

  • میدان

    به یاد اشکان قاسمی

    امروز ۱۷ تیر تولد اشکان قاسمی همکار و رفیق به دریا رفته ما است. به مهر امسال که برسیم، سه سال از رفتن اشکان و وانه می‌گذرد، سه سالی که برای هیچ کدام از ما به راحتی نگذشت. تجربه کار و رفاقت با اشکان آن‌چنان شیرین بود که تلخی رفتنش، هنوز تجربه شیرین بودنش را از یاد ما نبرده است. قبل از اینکه چراغ میدان روشن شود و میدان شروع به کار کند، ساعت‌ها و روزها در کنار هم بحث و جدل می‌کردیم و گهگاه حتی بگومگو جای خود را به دعوا و کدورت می‌داد. روزهای ۹۲ رنگ و بوی سیاست‌زدایی داشت و انگار همه‌ی آنچه که بر ما گذشته بود را باد به یک‌باره با خود برده بود، ولی… ادامه…

  • فرزانه جلالی‌فر

    آدم‌ها همزاد ابدیت‌اند

    «آدمها هم‌تلاش حقیقت‌اند، آدمها همزاد ابدیت‌اند، من با ابدیت بیگانه نیستم، من با انسان در ابدیتی پرستاره گام می‌زنم» تصویر ابدی اشکان در سپیده‌دم شنبه تصویری از یک مرگ نیست تصویری است از ابدیتی که راهی جز ساخته شدن ندارد. تصویری که هر دم آن را زیست کنیم دیگر بار زنده می‌شود و آن دم که در مسیر آن باز بمانیم به تمامی از دست می‌رود. مرگ نابهنگام اشکان از آن رو چنان جان‌گداز است که تصویر ما برای آنچه در پی ساختنش همگام می‌شویم را مخدوش می‌کند. مرگ اشکان مرگ همگامی است که لحظه‌های از دست رفته پیش‌تر رفتن را باز می‌سازد. تصویر راه‌های نیمه کاره‌ای که می‌توان پیمود. تصویر گام‌هایی که از شماره اندک خود افتاد. تصویر دردناک… ادامه…

  • اسماعیل ایزدی

     سرود دیدار واپسین

    سرود دیدار واپسین (۱۹۱۱)   سینه‌ام سرد می شد بی‌اختیار اما قدم‌هایم سبک بار بودند دستکشی به دست راست برکشیدم که مال دست چپ بود.   پله‌هایی بی‌شمار را می‌ماندند اما تنها سه پله بود میان افراها نجوایی پاییزی خواند: "با من بمیر!   تقدیری خبیث به ناکجا کشانیدم تقدیری سیاه، تقدیری خیانت‌کار." با او گفتم: "مرا نیز، عزیز من! با تو خواهم مرد من نیز ..."   این سرود دیدار واپسین است بر شبح خانه نظر انداختم شمعی تک و تنها می‌سوخت با شعله‌ای زرد، بی‌اعتنا. Akhamatova به یاد اشکان برای دوستانم مرگ خبیث است. تقدیر مردن در جوانی پاشیدن سیاهی است به هرآنچه از رنگ در زندگی مانده است.  من فرصت دوستی‌ام با اشکان کوتاه بود، کوتاه شد.… ادامه…

  • اشکان قاسمی

    کتابخانه تقویمی جلالی

    خب، بعد از مدتهای طولانی بالاخره یکمقداری وقت آزاد پیدا کردم تا بتونم روی «کتابخانه‌ی تقویمی جلالی» کار کنم. اما یکم صبر کنید تا اول براتون بگم داستان این تقویم‌های مختلف از چه قرار بوده. تاریخچه‌ی ایمپلمنتیشن‌های مختلف تقویم جلالی تا به امروز پروژه‌های بسیاری در راستای ایجاد یک کتابخانه جهت انجام محاسبات مربوط به تقویم جلالی استارت شدن. مثل این از خروجی‌های فارسی-وب یا این یکی از خروجی‌های طرح ملی نرم افزارهای آزاد — که البته ظاهرا دیگه در دسترس نیست و پروژه‌های مشابه دیگه. چیزی که همیشه کم بود یک کتابخانه‌ی استاندارد با ای-پی-آی شبیه به پوزیکس و ابزارهاش برای محاسبه‌ی تقویم بود. بعلاوه ایده‌ی تبدیل تاریخ میلادی به تاریج خورشیدی از اساسا یک ایده‌ی اشتباهه. کلیت ماجرا… ادامه…

  • جادی

    یادی از اشکان قاسمی

    اشکان قاسمی دیروز فوت کرد. چرایی و چگونگی اش بحث دیگه ای است. اشکان دوست قدیمی ما، از موسسین لاگ تهران، از آدم هایی که من همراهش لینوکس و بالاتر از اون فکر کردن تمرین کردم و کسی که IRC لاگ تهران رو راه انداخت و مدیریت کرد و کسی که خیلی کارهای دیگه کرد. خبر ناراحت کننده ای است ولی آدم ها میان و می رن و اون چیزی که مهمه فکرها و عمل هاشونه. اشکان از دوستانی بود که تا آخرین روزی که من می شناختمش تلاش می کرد تا دنیا بهتر بشه، فقط دنبال شغلش نبود و به آدم ها و جامعه اش منفعت می رسوند. خبر بسیار ناراحت کننده ای است ولی اگر تفکر اشکان رو… ادامه…

  • اشکان قاسمی

    هراس از تکنولوژی؛ از افسانه تا واقعیت

    تصویر پایان جهان در یک سناریوی آخرالزمانی برای بسیاری از ما آشناست و آنرا مدیون هالیوود و کمپانی‌های چند ملیتی ساخت فیلم هستیم. سینما می‌تواند با کمک فن‌آوری‌های نوین، جهانی را به تصویر بکشد که در آن امپراطوری ربات‌ها تمدن انسانی را به بند می‌کشد یا بدتر از آن، کاملا نابود می‌کند. فیلم‌هایی مثل آی-ربات، مجموعه ترمیناتور و سریال‌های تلویزیونی مثل بتل‌استار گلکتیکا که میان جامعه ایرانیِ طرفدار تکنولوژی هم بسیار محبوب بوده‌اند، فقط چند نمونه از این محصولات هستند. اما در کنار این تصاویر آخرالزمانی سرگرم‌کننده، خطراتی جدی هم وجود دارند که عموما از دیدنشان ناتوان هستیم یا تمایلی به صحبت در موردشان نداریم. فکر می‌کنیم که اگر دنیا هنوز توسط ربات‌های هوشمند تسخیر نشده پس حتما جای نگرانی… ادامه…

  • اشکان قاسمی

    ماه عسل با اسنپ و تپسی

    در هزاره‌ی سوم سهل الوصول بودن سرویس‌هایی که زندگی را برای مردم راحت‌تر کرده‌اند چیزی از جنس جادوست. با فشار چند کلید، کالایی که پولش را الکترونیک پرداخت کرده‌اید، در راه رسیدن به منزل‌تان و یا یک تاکسی در راه سوار کردن و به مقصد رساندن شما است. مبلغ قابل پرداخت از پیش مشخص شده و معمولا زیر نرخ بازار است و البته چه چیز بهتر از این؟ با این حال در پشت این «راحتی در استفاده» حقایقی وجود دارند که آرام آرام به سوی ما می‌خزند،‌ بی‌آنکه پیش‌بینی‌شان کرده باشیم. تنها در لحظه‌ مواجهه چهره به چهره با این حقایق است که به اجتناب‌ناپذیر بودنشان پی‌می‌بریم و حقیقت همچون جسمی سخت با صورت‌مان برخورد می‌کند. اقتصاد به اصطلاح اشتراکی… ادامه…

  • محسن هویدایی

    سیاست امید: در ستایش زندگی‌های کوتاه در دوران مرگِ ابدی

    ساره خطیب روز ۵ سپتامبر از دنیا رفت. آخرین باری که ساره را دیدم در تخت بیمارستانی خوابیده بود، در حالی‌که مادربزرگی دل‌نگران و مهربان، مادری متواضع که احساس بیچارگیِ خود را با لبخندی تسلی‌بخش پنهان می‌کرد، و خواهری بزرگ‌تر که در خاموشی با یک تراژدیِ قریب‌الوقوع می‌جنگید، گرد او جمع شده بودند. ساره تن به عمل جراحی داده بود تا توموری بازگشت‌پذیر را از دستش خارج کنند. عفونتِ پس از عمل، او را به بیمارستان بازگردانده بود در حالیکه پزشکان از تشخیص علت عفونت ناتوان بودند. کمتر از یک سال بعد، ساره در اثر سرطان از دنیا رفت. او بیست و دو سال سن داشت. تقریبا دو هفته پیش از مرگش، در یک گردهمایی تدکس در دانشگاه آمریکایی لبنان… ادامه…

Back To Top
🌗